Zelf paddestoelen kweken

Wil je zelf je eigen paddestoelen kweken? Dat kan!

Er zijn verschillende manieren om zelf paddestoelen te kweken, de gemakkelijkste daarvan is een “spawn-bag” of kweekzak. Dit is een zak gevuld met substraat, dat meestal al volledig gekoloniseerd is door mycelium. Het enige wat je dan nog zelf hoeft te doen is de zak ergens op een geschikte plaats zetten waar de temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid direct licht overeenkomen met de specifieke voorwaarden die de paddestoel nodig heeft om optimaal te groeien. Doe de zak niet open, zo blijft de binnenkant steriel en vermijd je dat het substraat gecontamineerd raakt. Na een aantal weken (2-3) verschijnen er dan kleine kopjes die na een aantal dagen uitgroeien tot kleine paddestoelen waarvan het hoedje nog dicht is (de primordia). Wanneer de hoed van de paddestoelen zich heeft geopend zijn ze klaar om ge-oost te worden en kan je deze direct heerlijk vers bereiden. Zo heb je altijd verse paddestoelen op je bord. Na de oogst kan je de zak zorgvuldig sluiten en op dezelfde plek terugzetten, als je geluk hebt komt er een tweede vlucht en kan je een paar weken later nog eens oogsten. Met een beetje ervaring, voldoende zorg en de juiste omstandigheden kan je deze cyclus soms 3 tot 4 keer herhalen. Als het substraat echter groen uitslaat, dan is het gecontamineerd en is de inhoud niet meer bruikbaar voor consumptie.

Eetbare paddestoelen kweken in je eigen tuin

Een andere methode die wat meer kennis en ervaring vereist is het kweken buitenshuis, bv. in je eigen tuin. Hier bestaan dan weer verschillende technieken voor, de ene al gemakkelijker dan de andere.

Meer weten? (via Bol.com)